hr en de fr
This site promotes human rights, freedom of expression and secularism
45lines logo

Hrvatskom putovnicom do svjetske slave

Rate this item
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • (15 votes)
  Hrvatske putovnice imali su Milorad Luković Legija, Sretko Kalinić, Vladimir Milisavljević Budala, Veselin Vukotić, Luka Bojović, Stanko Subotić Cane... Hrvatske putovnice imali su Milorad Luković Legija, Sretko Kalinić, Vladimir Milisavljević Budala, Veselin Vukotić, Luka Bojović, Stanko Subotić Cane... fotomotaža taliban/45 lines
  Pronalazak hrvatskih putnih i drugih osobnih isprava kod beogradskih kriminalaca uhićenih u Španjolskoj kao da je trgnuo hrvatsku policiju iz desetljetnog sna. Komentirajući  15. veljače o.g. u Dnevniku 3 HTV-a najnovije vijesti iz Valencije, načelnik uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić najavio je i neka uhićenja vezano za dilanje hrvatskim putnim ispravama. Prethodno, naveo je da su dva izvora iz kojih su se kriminalci snabdijevali putovnicama: tzv mostarski kontigent i legalni izvori. Koliko je poznato, a i sam Bijelić je to potvrdio, do sada nitko nije kazneno odgovarao za navodni nestanak više od 900 putovnica iz konzulata RH u Mostaru krajem 90-ih. Načelnik uprave krim policije rekao je da su ministarstvo vanjskih poslova i MUP provodili neke izvide, da je bilo stegovnih postupaka, ali da kazneno odgovarao nije nitko.

  Izvori 45 linesa bliski međunarodnim sigurnosnim krugovima ne očekuju neke spektakuarne akcije hrvatske policije po ovom pitanju. Izjavu Vitomira Bijelića gledaju u kontekstu politike kontrole štete.

  - Činjenica da su Luka Bojović, logističar Radovana Karadžića dok se skrivao u Beogradu i jedan od šefova međunarodne kriminalne bande Pink Panther, i njegovi kompanjoni Vladimir Milisavljević zvan BudalaSiniša Petrić i Vladimir Mijanović, koristili hrvatske osobne dokumente teško kompromitira hrvatsku vlast. Nije to samo regionalni problem kako bi ga htjeli prikazati u Zagrebu i Beogradu i izručenjem srpskih kriminalaca u Beograd i nekim postupcima u Zagrebu, kojima bi se trebalo hiniti razbijanje lanca šverca osobnim dokumentima, pomesti smeće pod tepih. I srbijanski i hrvatski MUP kažu da je sa "zemunskim klanom sad gotovo" i suradnji dviju policija pripisuju zasluge za to. Niti je gotovo, niti je to regionalni problem, upozoravaju spomenuti međunarodni izvori.


  Panika koja je uhvatila Bojovića i ekipu da će im španjolski istražitelji dati serum istine, ide u prilog gornjem upozorenju isto kao i ne slučajna informacija nakon pet dana od uhićenja, a koju su objavili španjolski mediji kako su srbijanski kriminalci koristili hrvatske osobne dokumente.

  Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić prvi je slavodobitno komentirao da je ovim uhićenjen zemunski klan gotov. Najavljeno je da bi se Vladimiru Milisavljeviću Budali moglo suditi za ubojstvo premijera Đinđića, a Luka Bojović da bi mogao odgovorati za pokušaj ubojstva Andrije Draškovića, čovjeka kojega se srbijanski mediji povezuju s organizacijom ubojstva Željka Ražnjatovića Arkana, utemeljitelja moderne srbijanske mafije. Dakle, nitko u Srbiji nema namjeru istraživati kako i zašto je Luka Bojović bio logističarem Radovana Karadžića dok se skrivao u Srbiji niti koja je njegova uloga u međunarodnoj pljačkaškoj ekipi Pink Panther, a upravo je to ono što zanima međunarodne sigurnjake i zbog čega se Bojović, ali i srbijanska policija boje seruma istine. 

  Hrvatska policija našla se u negodnoj situaciji jer ovo je tek jedan u nizu slučajeva da je otkriveno kako su glasoviti srbijanski kriminalci imali hrvatske putovnice: Milorad Luković Legija (na ime Vlado Vukmanović), Jezdimir Vasiljević (na ime Ivan Jović), Sretko Kalinić Zver (na ime Drago Cesar), Veselin Vukotić (na ime Ludvig Bulić)... 

  Nevjerojatan je podatak, koji su objavili beogradski novinari Zoran Janić i Miroslav Bojčić, a prenijele e-novine, da je broj putovnice udbinog ubojice Veska Vukotića bio za jednu cifru viši od one koje je sa sobom (na ime Kristijan Horvat) u trenutku uhićenja imao Ante Gotovina. To ih je dovelo do sljedećih pretpostavki: 

  Dve su osnovne pretpostavke kako je Vukotić uhapšen, i obe uzimaju u obzir da je njegov pasoš bio potpuno ispravan, samo na izmišljeno ime, i da dakle Francuzi nisu imali povoda da ga zadrže. Po prvoj, ne mogući da ga drugačije natera da se vrati, Francuzima ga je otkucala srpska služba; onda je logično da je sve vreme znala gde se krije i pod kojim imenom. Po drugoj pretpostavci, dojavu su izvršili Hrvati, nakon pada Gotovine, jer su pristali, ili su morali da pristanu, da daju Interpolu brojeve čitave te serije falš pasoša. Treća pretpostavka je je da obe nelustrirane službe, srpska i hrvatska, tesno poslovno sarađuju sve ovo vreme: ne postoji značajniji srpski kriminalac, uključujući Legiju, Miloša Simovića i Srećka Kalinića, koji nema hrvatski pasoš. Poslednja dvojica te pasoše dobila su nakon što je provaljena serija koju su posedovali Vukotić i Legija.


  Novogodišnja bajka za ubice, e-novine, 15.01.2011

  Treća se pretpostavka čini najlogičnija i međunarodnim sigurnosnim izvorima s kojima sam kontaktirao vezano za najsvježije primjere korištenja hrvatskih putovnica od strane srbijanskih mafijaša.

  Brkic BijelicBivši zamjenik ravnatelja policije Milijan Brkić i načelnik uprave krim policije Vitomir Bijelić iz vremena lova na Dragana Paravinju


  - Nemoguće je da su Sretko Kalinić i Miloš Simović godinama boravili tajno u Zagrebu s hrvatskim dokumentima, nakon što je u Srbiji za njima raspisana tjeralica za ubojstvo premijera Đinđića, a da za to hrvatske vlasti nisu znale. U najmanju ruku je čudno da je ranjenog Kalinića osobno ispitivao zamjenik ravnatelja hrvatske policije Milijan Brkić, u rodu s Vladom Brkićem, osobom s veoma dobrim vezama u beogradskim mafijaškim, ali i policijskim krugovima u Beogradu. Kaliniću se, forme radi, u Zagrebu sudilo za posjedovanje lažne putne isprave, ali, naravno, nije se istraživalo tko mu je tu ispravu dao, nabavio itsl. Spomenuti Milijan Brkić, osoba od velikog povjerenja bivšeg šefa SOA-e i ministra policije, za čijeg mandata su se zemunci neometano skrivali u Zagrebu, osobno je vodio i istragu i ispitivanje i u slučaju Dragana Paravinje te bio nadležan za sve kriminalne stvari koje su imale veze sa Srbijom, upozoravaju međunarodni izvori. 

  U Hrvatskoj je do sada procesuiran samo jedan slučaj vezan za originalne falsifikate putovnica. Na uvjetno po godinu zatvora, nepravomoćno su osuđeni falsifikator Franjo Katavić i bivši policajac Salih Fazlić koje se teretilo za falsificiranje putovnice s kojom je Ante Gotovina uhićen na Kanarima (Španjolska) i putovnice s kojom je u Austriji zatečen Hrvoje Petrač.  Braneći se, od kako i danas tvrdi, namještene mu optužbe, Salih Fazlić je sproveo i vlastitu privatnu istragu o nestalom kontigentu mostarskih putovnica. Sutkinja Sanda Bramberger Ostojić ustvrdila je bez nekih posebnih argumenata da Gotovinina putovnica dolazi iz mostarskog kontigenta, ali nije uvažila ni jedan Fazlićev protuargument kako je riječ o originalnom falsfikatu isprintanom na pravom policijskom printeru. Fazlić je u svojoj privatnoj istrazi, o čemu je svjedočio i na sudu, ali i poslao obavijesti međunarodnim institucijama, ustvrdio da tzv mostarski kontigent putovnica nikada nije ni stigao do Mostara, da su te putovnice ostale u Zagrebu i da su njima raspolagale tajne službe, da je tajnica iz konzulata u Mostaru počinila samoubojstvo, a da je vozač ministarstva vanjskih poslova koji je vozio službenu dokumentaciju na relaciji Zagreb-Mostar, doživio prometnu nesreću i ostao invalid...

  - Smiješno je da su osobe koje imaju najviše saznanja o ovim poslovima s hrvatskim putovnicama, Tomislav Karamarko i Milijan Brkić, sada parlamentarni zastupnici i članovi Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te bi trebali nadzirati rad policije i tajnih službi, a da će policija, u pokušaju saniranja štete, tražiti neke nove žrtvene jarce kakvi su bili Katavić i Fazlić, zaključuju izvori bliski međunarodnim sigurnosnim krugovima. 


  Comments  

   
  Ognjiste
  -1 #1 Ognjiste 2012-02-18 14:35
  sve je moguce, svi smo mi braca srbi!
  Quote | Report to administrator
   

  Add comment

  Avatars help identify your posts on blogs. Use Gravatar free Avatar service.
  http://en.gravatar.com/ (opens in new window)


  Security code
  Refresh

  Audio zapisi