hr en de fr
This site promotes human rights, freedom of expression and secularism
45lines logo

Pritisci na obitelj Velibora Šolaje, pritvorenog za ratni zločin

Rate this item
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • (8 votes)
  Velibor Šolaja je na prijedlog Mirka Norca 1996. dobio odličje za hrabrost i iznimne vojne pothvate. Vijest je u Večernjem listu objavio Željko Popović, danas vlasnik portala Slobodna Lika Velibor Šolaja je na prijedlog Mirka Norca 1996. dobio odličje za hrabrost i iznimne vojne pothvate. Vijest je u Večernjem listu objavio Željko Popović, danas vlasnik portala Slobodna Lika arhiv Večernjeg lista
  Prošlotjedna uhićenja sumnjivaca za ratni zločin u Medačkom džepu 1993. silno su uznemirila mnoge duhove  u Gospiću i okolici. Kako se čini, najuznemirenije osobe su one povezane s Veliborom Šolajom, kojemu je, kao i Josipu Krpotiću Krmpaču, određen jednomjesečni pritvor.

  U četvrtak 01. ožujka oko podne dok se još nisu znali ni identiteti uhićen dobio sam SMS Mladena Rogića u kojem me pita je li mi žao što i on nije uhićen. Ne znam što je Rogića ponukalo da mi se javi ovakvom porukom, pa mu nisam ni odgovorio.

  Kada se saznalo tko su uhićenici, od jednog gospićkog izvora doznao sam da je Velibor Šolaja zadnjih mjeseci obilazio svoje suborce prijeteći se svakome tko ga bude teretio. Saznao sam i da je pred nekoliko godina Šolaja doživio i dvije bizarne nesreće. Kako je sklon alkoholu i noćnim gluhim šetnjama po gradu jedne prilike ga je zahvatila ralica za čišćenje snijega i gurala kojih kilometar i pol, a da vozač, navodno, nije bio svjestan da osim snijega gura i čovjeka. Polomljeni Šolaja je otpremljen u bolnicu da bi ga, nakon oporavka, na izlazu iz iste udarilo vozilo hitne pomoći, pa su ga vratili natrag.

  Neki u ovim događajima vide splet nesretnih okolnosti, a drugi nagađaju da je Šolaja kao slaba karika u istrazi zločina u Medačkom džepu trebao biti uklonjen.  

  Indikativno je da je prvu vijest o uhićenjima u jutarnjim satima objavio Hrvatski radio - radio Gospić, u vlasništvu Ličko-senjske županije i Grada Gospića. I u županiji i u gradu na vlasti je HDZ. Taj je radio zapravo proširio paniku javivši da je u Gospiću uhićeno 20 branitelja, a istina je bila da su pripadnici Interventne policije u Gospiću uhitili samo Velibora Šolaju i Ivana Jurkovića Šarenog. Potonji je oko Nove godine viđen u društvu Mirka Norca u kultnom kafiću Mladeži HDZ-a City Bar.

  Milinović se vezao lancima s Milanom Čanićem Bićom
  Ovaj put nije bilo službenih reakcija iz HDZ-a kao 2000-e kada se sadašnji pretendent na mjesto predsjednika HDZ-a Darko Milinović s Milanom Čanićem Bićom vezao lancima u znak prosvjeda. 

  Lokalni web portal Slobodna Lika uopće nije donio vijest o uhićenjima, ali je nekom, novinarski neobjašnjivom logikom, donio pismo Šolajine kćeri:

  Ovdje kćer Velibora Šolaje, Ana-Marija...

  Kao što vidite u privitku sam Vam poslala jedan isječak iz novina davne 1996.koji je Vaših ruku djelo,i da nema tih par rečenica danas nekim ljudima ne bih mogla pokazati što je tad moj tata značio za ovu domovinu i kako ga ja i danas vidim...

  Žalosno je da smo ga upravo mi ljudi dovela do ovoga mjesta gdje on upravo jest, nismo ništa nego obični izdajnici.

  Ne znam što se promijenilo od 1996. godine do danas da dođe do ovakvog preokreta priče,osim toga da ljudskosti nemamo nimalo...Sramota smo sami za sebe. Vama hvala na onim lijepim riječima davno napisanim,meni sada znače sve.Bila bih Vam zahvalna kad bi i danas tu sliku prikazali u onom svjetlu u kakvom bi i trebala biti, zato Vam je i šaljem da Vas podsjetim.Hvala na utrošenom vremenu,ja se nadam najboljem i čekam svog tatu heroja raširenih ruku i punog srca.
  Pozdrav, vama i svim čitateljima portala

  slobodnalika.com, 02.03.2012 17:31:42

  Isti dan, u prostorijama Elektrolike u Gospiću na šalteru naplate Nikolina Šolaja Mraović, pritvorenikova sestra upitala jednoga moga poznanika je li dobar samnom i neka mi poruči da se dobro pripazim zbog onoga što pišem. Ista je u ponedjeljak 05-og ostavila komentar na mom Facebook zidu (u međuvremenu ga obrisala) da me pozdravljaju Šolajina obitelj, prijatelji i suborci, da gdje sam ja bio kad je njen brat krvario za ovu zemlju i da ima Boga i da će se on pobrinut za mene.

  Neslužbeno doznajem da je obitelj Velibora Šolaje izložena pritisku zato prijetnje njegove sestre nisam ni prijavljivao. Navodno je sam Šolaja pritisnut da ne tereti ostale sumnjivce, pa se tako i iza reakcija njegove kćeri i sestre zapravo kriju oni koji se boje novih uhićenja i pritvaranja.

  Nije to prvi put da se gospićki sumnjivci za ratne zločine kriju iza žena. Sredinom 1999. u Kaniškoj ulici pored Milana Levara koji je htio prijeći cestu zaustavio se automobil zagrebačkih registracija iz kojeg je izašla krhka žena i upitala ga je li on taj i taj. Kada je ponosno odgovorio da jeste ona mu je udarila šamar uz histerični povik da mu je to zato što blati njenu obitelj. Levar se jedva suspregnuo da joj ne vrati. Dok se ona vraćala u automobil, on je na mjestu vozača ugledao nacereno lice Tihomira Oreškovića. Milana Levara je pljusnula Oreškovićeva supruga Milica.

  Moj gospićki poznanik preko kojeg mi je Šolajina sestra poručila da se pripazim, kaže da joj je odgovorio da ja nemam ništa s istragama kojima je obuhvaćen njen brat, a da je njemu bolje da bude susretljiv prema istražiteljima, odnosno da govori istinu.

  U Gospiću i okolici ostalo je dosta neistraženih ubojstava.  Osim poratnog atentata na Milana Levara, za vrijeme rata ubijani su i drugi Hrvati, od strane onih koji danas strepe za svoju slobodu. Neki su, poput bivšeg upravitelja gospićkog zatvora Milana Špoljarića, pretučeni i od posljedica premlaćivanja kasnije umrli. Špoljarića je na razgovor kod novog mosta na Novčici namamio K. T. zvan Bolničar gdje ga je s metalnom šipkom u mraku sačekao I. J. zvan Šareni i njome izudarao po glavi. Pretučeni Špoljarić se jedva dovukao do župnog dvora gdje mu je prvu pomoć pružio vlč Stjepan Zeba

  Razni su bili motivi, a bilo je i raznih naručitelja gospićkih zločina. No, krug izvršitelja je skoro uvijek bio isti. Upravo, u tom krugu kovitla se strah. 

  Comments  

   
  just me
  +1 #1 just me 2012-03-10 19:15
  i tko je onda taj Solaja,zlocinac ili zrtvovani? Prvo se prijetio,sad njegovima prijete,tko tu pije tko placa?
  Quote | Report to administrator
   
   
  hax
  +2 #2 hax 2012-03-11 04:49
  'Kako je sklon alkoholu i noćnim gluhim šetnjama po gradu....', mislim stvarno Peratoviću, pa tko je normalan sklon noćnim gluhim šetnjama??? Čovjek je očigledno psihički bolestan, nije grijao guzu u udobnim i toplim Zagrebačkim domovima i podrumima 91', e sad, nekom rat a nekom brat...
  Quote | Report to administrator
   
   
  Cvjetić
  +1 #3 Cvjetić 2012-03-11 13:21
  Gospodine Peratoviću,malo brkate informacije i to podosta...U Gospiću ima više Šolaja,ne samo Velibor.Vi ste u jedan članak spojili koga ste god mogli i što ste god mogli i čuli.Kao jedan ugledan novinar kojim se sami smatrate trebali bi unesti malo više profesionalnost i u svoj posao i provjeriti vjerodostojnost svojih informacija.:)
  Quote | Report to administrator
   
   
  sebi
  +5 #4 sebi 2012-03-14 00:44
  Svakim tvojim daljnjim tekstom Peratoviću potvrđuješ moje mišljenje koje sam stvorio o tebi, zaista si obično piskaralo koje je nesposobno napisati i najobičniji članak.I onda se čudite kakvi smo mi Gospićani, pa kad prosječan gosdpićanin pročita ovaj članak ne zna bi li plakao ili povraćao, pa ovoliko laži i gluposti napisat može samo bolestan mozak.Kao prvo, sve ovo što pišeš da se dogodilo Šolaji je djelomice točno osim najvažnijeg, a to je da se radi o sasvim drugom čovjeku koji doduše jeste njegov brat ali nema veze sa ničim od ovog, nadalje radio gospić nije objavio da je uhićeno 20 branitelja, točno je da su u Gospiću uhićena samo dvojica ali ne Ivan Jurković kako ti navodiš, nego Šolaja i Krmpotić, pa da ne govorim o događaju sa Špoljarićem o kojem ti izgleda znaš više od policije budući je tamo navedeno da ga je pretuklo više maskiranih osoba.Kad normalan čovjek radi nekakav posao onda se bar potrudi da ga kvalitetno napravi što kod tebe nije slučaj. i na kraju pošto poznajem tvoje prijatelje i informatore iz Gospića uopće mi nije čudno koliko su ti članci glupi i neistiniti, taman su na razini tebe i prijatelja.
  Quote | Report to administrator
   
   
  roko
  0 #5 roko 2012-03-16 12:35
  Quoting sebi:
  Svakim tvojim daljnjim tekstom Peratoviću potvrđuješ moje mišljenje koje sam stvorio o tebi, zaista si obično piskaralo koje je nesposobno napisati i najobičniji članak.I onda se čudite kakvi smo mi Gospićani, pa kad prosječan gosdpićanin pročita ovaj članak ne zna bi li plakao ili povraćao, pa ovoliko laži i gluposti napisat može samo bolestan mozak.Kao prvo, sve ovo što pišeš da se dogodilo Šolaji je djelomice točno osim najvažnijeg, a to je da se radi o sasvim drugom čovjeku koji doduše jeste njegov brat ali nema veze sa ničim od ovog, nadalje radio gospić nije objavio da je uhićeno 20 branitelja, točno je da su u Gospiću uhićena samo dvojica ali ne Ivan Jurković kako ti navodiš, nego Šolaja i Krmpotić, pa da ne govorim o događaju sa Špoljarićem o kojem ti izgleda znaš više od policije budući je tamo navedeno da ga je pretuklo više maskiranih osoba.Kad normalan čovjek radi nekakav posao onda se bar potrudi da ga kvalitetno napravi što kod tebe nije slučaj. i na kraju pošto poznajem tvoje prijatelje i informatore iz Gospića uopće mi nije čudno koliko su ti članci glupi i neistiniti, taman su na razini tebe i prijatelja. v>

  Quoting Cvjetić:
  Gospodine Peratoviću,malo brkate informacije i to podosta...U Gospiću ima više Šolaja,ne samo Velibor.Vi ste u jedan članak spojili koga ste god mogli i što ste god mogli i čuli.Kao jedan ugledan novinar kojim se sami smatrate trebali bi unesti malo više profesionalnost i u svoj posao i provjeriti vjerodostojnost svojih informacija.:)< /div>

  Quoting just me:
  i tko je onda taj Solaja,zlocinac ili zrtvovani? Prvo se prijetio,sad njegovima prijete,tko tu pije tko placa?  udar na udbu
  www.balcanspy.blogger.ba
  Quote | Report to administrator
   

  Add comment

  Avatars help identify your posts on blogs. Use Gravatar free Avatar service.
  http://en.gravatar.com/ (opens in new window)


  Security code
  Refresh

  Audio zapisi