hr en de fr
This site promotes human rights, freedom of expression and secularism
45lines logo

Perković i Ivanković u Kerestincu

Rate this item
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • (3 votes)
  Mate Laušić i Josip Perković uz svog voljenog ministra Gojka Šuška Mate Laušić i Josip Perković uz svog voljenog ministra Gojka Šuška photo by 'Povijest Vojne policije'
  Optužnicu i tijek suđenja za ratne zločine u Kerestincu uzdrmalo je svjedočenje Dobroslava Gračanina, oštećenika koji je 7,5 mjeseci proveo u logoru Kerestinec, kada je u srpnju ove godine na suđenju pokazao sucu gornju sliku i prstom pokazao na Josipa Perkovića te ustvrdio: "Ovaj tu me tukao."

  Sudac Marijan Garac nije imao druge te je Josipa Perkovića pozvao da svjedoči i 27. o.m. o drugi put. Prethodno je Perković svjedočio na ročištu prije Gračanina  i naravno svu krivnju prebacivao na optuženike, niže rangirane sitne ribe, usput pravdajući vrhovništvo (Tuđmana i Šuška) da su bili zgroženi izviješćima o dogašajima u tzv konačištu Kerestinec. Rekao je da on, kada su mu Tuđman i Šušak predočili izvještaj Međunarodnog crvenog križa o mučenjima u Kerstincu, poslao svog operativca Ivana Ivankovića, čija je inspekcija potvrdila navode MCK-a. Nakon togao je Perković izdao zapovjed načelniku vojne policije Mati Laušiću da vojna policija sredi stanje. 

  Tim iskazom i nedavnim svjedočenjima bivšeg šefa VSOA-e i Perkovićevog zeta Darka Grdića,  u inkriminirano vrijeme zapovjednika Operativne grupe Zagreb i Mate Laušića, načelnika Uprave vojne policije trebala je biti skinuta odgovornost s viših vojnih struktura za zločine koji su se događali Zagrepčanima pred nosom. Istina, prvooptuženi Stjepan Klarić i neki svjedoci, bivši čuvari izjavljivali su u istrazi i na suđenju da je SIS, koji je bio u nadležnosti Perkovića, dolazio ispitivati svjedoke, neki su izričito naovodili da su u Kerestincu viđali Josipa Perkovića i njegovog operativca Ivana Ivankovića na zadacima ispitivanja, no nitko do Gračanina nije SIS-ovce izravno optužio za mučenja zatočenika. 
     
  Sud je do sada četiri put zvao kao svjedoka Ivana Ivankovića, ali ga država nikako nije uspijevala naći. Dogodilo se jednom u istrazi i zadnji put na suđenju da bi sudu pristupili sasvim krivi ljudi, koji se zovu isto. Ivan Ivanković je do nedavno, koliko je poznato radio u SOA-i, a i na adresu te tajne službe išli su pozivi. Nemoguće je da SOA ne zna adresu svog, ako je čak i bivši agent, kada joj je sud dostavio i njegov JMBG. To je samo pokazatelj da država ovo suđenje zapravo opstruira. Ivanković je opet pozvan za svjedoka u srijedu 26. o.m. i sva je prilika da se neće pojaviti, a upravo je on uz Perkovića ključna osoba koja daje pravu dimenziju ovom slučaju. Prema Perkoviću, Ivankovićev operativni rad u Kerestincu doveo je do toga "da se tamo sredi stanje", a prema svjedocima obrane, ali i nekim oštećenicima, upravo je Ivanković uz Perkovića bio nadređen optuženima, ispitivao zatvorenike, a neke i mučio. Dobroslav Gracanin                                                            Dobroslav Gračanin

  S gledišta povijesne istine i što potpunijeg zadovoljenja pravde, utješno je da su suđenja za ratne zločine pod posebnim monitoringom EU vezano za Poglavlje 23 o pravouđu. Tu je i još jedna činjenica, izmanipuliranoj javnosti u Hrvatskoj potupno nepoznata. Njemačko državno odvjetništvo intenziviralo je istrage protiv Josipa Perkovića vezano za slučaj ubojstva Stjepana Đurekovića i druga ubojstva hrvatskih emigranata na tlu Savezne Republike Njemačke tijekom 70-ih i 80-ih, unatoč tome što ga je bavarska policija ljetos skinula sa svoje tjeralice. Tvrdi to bivši politički emigrant Petar Penava pozivajući se na svoje kontakte s istražiteljima, a isto je autoru ove stranice potvrdio i diplomatski izvor, napominjujući da je policijska tjeralica bespredmetna jer je u pripremi Europski uhidbeni nalog prema kojem će Hrvatska morati postupiti obzirom da u srpnju sljedeće godine postaje članica EU. Prema istom izvoru, Njemačka je za sada zadovoljna jamstvima koje je dobila od predsjednika Vlade Zorana Milanovića vezano  za poglavlje o pravosuđu i neka druga za koja je ispred EU Njemačka postavljena za mentorom Hrvatskoj pri ulazu u EU, te pitanje Perkovića nema namjeru politizirati dok se situacija ne promijeni. 

  Comments  

   
  mile
  0 #1 mile 2012-10-06 06:36
  kako se moze procitati, njemacka i austrija su odlucile obracunati se s udbasima zbog zlocina koje je udba pocinila na njihovom teritoriju. svicarska je isto najavila obracun udbi, obnavljanjem istrage o ubojstvu stanka nizica, ali se cetri godine nije pomakla s mjesta, bar nista nisam o tom pomaku uspio procitati.nije moguce da nikakav trag nije ostao iza udbe pri tom ubojstvu.e, sad, zeljko, ti koji pomalo poznajes josipa perkovica a i u svicarskoj si boravio jedno vrijeme, bi li mogao dati odgovor na pitanje? je li josip perkovic u poziciji da utjece na svicarsku policiju i svicarsko pravosude, direktno ili preko nekog svog kontakta(a znas da ih ima)? unapried hvala na odgovoru.
  Quote | Report to administrator
   

  Add comment

  Avatars help identify your posts on blogs. Use Gravatar free Avatar service.
  http://en.gravatar.com/ (opens in new window)


  Security code
  Refresh

  Audio zapisi