hr en de fr
This site promotes human rights, freedom of expression and secularism
45lines logo

Večera kod Mesića - sumrak hrvatskog novinarstva Featured

Rate this item
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • (1 Vote)
  Član Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić s pratnjom (lijevo s brkovima Vojo - Vjekoslav Brajović), snimljen na Plesu u svibnju 1991., nakon povratka iz Beograda Član Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić s pratnjom (lijevo s brkovima Vojo - Vjekoslav Brajović), snimljen na Plesu u svibnju 1991., nakon povratka iz Beograda Alojz Boršić, Start, 25. svibnja 1991.
  Suvremeni sumrak hrvatskog političkog novinarstva začet je na večeri predsjednika Stjepana Mesića, njegova kontroverznog savjetnika Budimira Lončara, izdavača Nacionala Ive Pukanića, suvlasnika EPH-a Ninoslava Pavića i direktora WAZ-a Bode Hombacha, o kojoj je javnost prvi put doznala iz komentara Dragog Bloga (Romana Bolkovića) na mom prijašnjem peratovic.blog.hr

  Događaj sam nastavio istraživati u postovima: WAZ vs. "Krone" via EPH, UPRH, NCLIvo Pukanić ne negira susret sa predstavnicima WAZ-a i EPH-a u Uredu Predsjednika RH, Otvoreno pismo predsjednici Sindikata novinara Hrvatske: Blog je ravnopravan ostalim medijima.

  Osim kod Pukanića, tražio sam provjeru kod Ninoslava Pavića, Stipe Oreškovića, Bode Hombacha, Borisa Šprema, Budimira Lončara, Maje Razović... Nitko nije želio dati komentar. Onda je Pukanićo tvoreno priznao: Ivo Pukanić još jednom potvrdio večeru s Pavićem, Mesićem i Hombachom. Kasnije je i Mesić potvrdio isto, a prošle nedjelje kod Aleksandra Stankovića predsjednik je zanijekao da se radilo o njegovu uplitanju u slobodu medija. Objasnio je da se on u cijeloj priči našao na inicijativu Bode Hombachakako bi se izmirili Ivo Pukanić i Ninosav Pavić.

  Hombachov motiv, naravno, nema veze sa slobodom medija u Hrvatskoj. Njemu je bilo u interesu da Ivo Pukanić prestane u austrijskim medijima optuživati WAZ da se u Hrvatskoj uortačio s mafijašima iz EPH jer su te Pukanićeve optužbe mogle nanijeti finacijsku štetu WAZ-u - raskid ugovora s Kroneom.

  A motiv predsjednika Stjepana Mesića i Ive Pukanića počeo se nazirati nakon susreta Pavić-Pukanić u rujnu ove godine o čemu je izvijestio anonimni komentator na peratovic.blog.hr:

  Prika, jučer su se u pitoresknom restoranu "Medvednica", kod Rođe, tri sata i dvadeset minuta fino gostili Ninoslav Nino Pavić i Ivo Pukanić Puki, koji je ujedno bio i domaćin objeda. O čemu se razgovaralo, doskora ćemo obavijestiti...

  Ah, zacijelo je Puki Nineku prenio poruku iz Remetinca tipa: ne seri preveč stari jer ti je Hrvoje poručil da bu ti auto drugi put u zrak letel ne prazan, nek s familijom.
  Sad za potvrdu valja samo pomnije pratiti EPH-ovo medijsko pokrivanje slučaja Petrač.

  45 lines, 02. 09. 2006.

  Nakon ručka u restoranu Medvednica postaje jasno koje su uvjete deala što ga je blagoslovio predsjednik Mesić trebali ispuniti WAZ i EPH. Suđenje Hrvoju Petraču, koji je godinama bio najnapadaniji upravo u izdanjima EPH-a, mlako je praćeno od strane Pavić-Hombachovih novinara. Jedina su iznimka Davor Butković i Gordan Malić, koji također, neubičajeno blago podsjećaju na ranije sumnje vezane za Petrača.

  Suvremeni sumrak hrvatskog novinarstva postaje jasan svakom onom tko ne zatvara oči. U izdanjima EPH-a više se ne propituju Petračevi mafijaški poslovi, njegove financijske veze s predsjednikom Stjepanom Mesićem i izdavačem Ivom Pukanićem. Ironično je da je javni izvor informacija o povezanosti Hrvoja Petrača s Ivom Pukanićem i Mesićevim uredom, bivši ravnatelj policije Ranko Ostojić, danas zaposlen u EPH kao član uprave Slobodne Dalmacije. Bez ikakve kritike puštaju se izjave predsjednika Stjepana Mesićakoji proces Hrvoju Petraču pretvara u javni linč oštećenog (otet mu je sin) Vladimira Zagorca.

  Ne samo EPH-ovi novinari, nego nitko u hrvatskim mainstream medijima ne komentira sljedeće teme:Sinhronizirani Petrač i Mesić, Predsjednik Mesić protiv novinara plaćenika, Predsjednik Mesić laže o iseljeničkom novcu, a i Račan, kao ni Mesić, ne govori istinu o iseljeničkom novcu.

  Što je najtragičnije, i blogosfera se po ovim pitanjima ponaša isto kao i mainstream mediji. Nijedan bloger, izuzev par nickova komentatora na mom blogu, ne bavi se kritički suđenjem Hrvoju Petraču za otmicu malodobnog Tomislava Zagorca.

  Umjesto zaključka:

  Razumljivo mi je ponašanje mainstream novinara. Ne žele se zamjeriti svojim gazdama da se ne nađu na cesti kao sedmero novinara Glasa Istre nedavno, ili kao ja prošle godine. Neki se ulaguju predsjedniku Mesiću jer im je on izvor informacija na kojima oni grade svoj antituđmanovski-antihadezeovski image generala nakon bitke. Ili su antituđmanovci bili za vrijeme Tuđmana, ali su lijeni ili nesposobni baviti se istraživačkim novinarstvom, pa im je najlakše, da bi opstali na tržištu, trgovati s Mesićem.

  Međutim, nikako ne shvaćam što prijeći blogere da se upuste u raskrinkavanje sprege mafije, vrhovne vlasti i mainstream medija. Boje li se (anonimni) blogeri osvete Hrvoja Petrača, predsjednika Mesića, Ive Pukanića; da će biti optuženi da su sanaderovci, plaćenici Vladimira Zagorca? Smiješno i tragično!


  (Post je prvobitno objavljen u veljači 2006. na bivšem Borjinom portalu dvanula.com)
  More in this category: I'm a loser baby! »

  Add comment

  Avatars help identify your posts on blogs. Use Gravatar free Avatar service.
  http://en.gravatar.com/ (opens in new window)


  Security code
  Refresh

  Audio zapisi