hr en de fr
This site promotes human rights, freedom of expression and secularism
45lines logo

In memoriam Mirjana Jusup Pukanić Featured

Rate this item
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • (3 votes)
  Policija je ispred desetak novinara nasilno odvela u ludnicu Mirjanu Pukanić koja je jedino oružje u rukama imala papir da joj se zdravstveno stanje popravilo Policija je ispred desetak novinara nasilno odvela u ludnicu Mirjanu Pukanić koja je jedino oružje u rukama imala papir da joj se zdravstveno stanje popravilo
  U spomen na Mirjanu Jusup Pukanić, hrabru ženu, čiji je slučaj prisilne hospitalizacije 2008. pokazao svu bijedu hrvatske političke, medijske, zdravstvene i uopće institucionalne i javne scene, prenijet ću nekoliko tekstova iz tog vremena na koje sam ponosan jer se malo tko usudio javno progovoriti o najmračnijem slučaju o kojem su svi sve znali, a morali šutjeti. 

  Neka joj je spokoj vječni!

  09.04.2008., srijeda

  Svi Pukanićevi zaštitnici

  Bio sam potresen gledajući na Javno.com-u boljševičko lišavanje slobode Mirjane Pukanić. Čak su se i neke feministkinje specijalizirane za prava duševnih bolesnika čudile koliko sam bio gnjevan. Događalo se ono što je pri prvom izbijanju slučaju nagovijestila Sanja Sarnavka: Puki je sahranio punicu koja je njemu, a ne svojoj kćeri, ostavila pozamašnu lovu. Sad je samo Mirjanu trebalo proglasiti poslovno nesposobnom, smjestiti je u ustanovu zatvorenog tipa, i neometano raspolagati i njenom lovom i imovinom. Nešto slično se dogodilo i umirovljenoj odvjetnici Ani Jendriš-Jelesić, koju su prijatelji predsjednika Stjepana Mesića strpali u Vrapče s tim da im je ona prethodno potpisala punomoći na osnovu kojih su ju oni raskučili. Čak je i jedanaest mjeseci provela u Remetincu. Većina medicinske dokumentacije iz vremena hospitalizacije u Vrapču nestala je iz te ustanove tako da je umirovljenoj odvjetnici teško dokazati da je dobivala lijekove od kojih joj se razvio tumorom na mozgu, koji je skoro bio smrtonosan. Ana Jendriš-Jelesić je sa svojim slučajem upoznala sve instance: Mesić ju je primio, pa izbacio iz Ureda pod optužbom da je luda, Mladen Bajić ju je saslušao, ali nije ništa podzeo da ju zaštiti... Zar nije predsjednik Mesić prijatelj i Ivi Pukaniću čija supruga Mirjana prolazi sudbinu Ane Jendriš-Jelesić? Zar Ivo Pukanić nije u izvrsnim odnosima s "onim koga boli zub", kako je Hrvoje Petrač u pismima "drugu Pukiju" kodirao Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića? Hm... Umišljam li to ja ili bi vi vidjeli više sličnosti od mene između ovih slučajeva, saznat ćemo ako pogledate ove video uratke i usporedite ih: 

   
  Slučaj Ane Jendriš-Jelesić
  Slučaj Mirjane Jusup Pukanić
  Ovim postom i filmićima pokušao sam dati doprinos tvrdnji predsjednika HHO-a Ive Banca, koji je stvarno izravno djelovao, kako "izbjegavanje istraživanja te medijska šutnja o ovom slučaju govore da je riječ o izuzetnoj situaciji, ali i "strahu od stanovitih centara moći".

  Pozdravljam i reakciju udruga B.a.b.e., Centar za mirovne studije, CESI, Cenzura, Udruga tjelesnih invalida TOMS te Udruga OSI, a stav Dorice Nikolić: da je nasilno privođenje Mirjane Pukanić samo obiteljska stvar, je zaslužio da joj nadležna ministrica Jadranka Kosor i premijer Ivo Sanader uruče izvanredni otkaz s mjesta državne tajnice u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi.

  Pukanic Mesic"Pukanić je uvijek govorio istinu", rekao je Mesić na prijateljevu pogrebu.foto UPRH

  10.04.2008., četvrtak

  Za sedam dana sudsko ročište povodom tužbe odvjetnika Jurašinovića protiv predsjednika Mesića za naknadu štete


  Sudac Nikola Raguž zakazao je 17. travnja ročište povodom tužbe odvjetnika Ivana Jurašinovića protiv predsjednika RH Stjepana Mesića radi naknade štete, a zbog predsjednikove izjave da odvjetnik Jurašinović "kada slijedeći put bude dolazio u Hrvatsku treba obavezno posjetiti Vrapče" jer da su "naši liječnici poznati po efikasnosti". Ovu izjavu prenijela je Nova TV, a možete ju vidjeti i u filmiću o slučaju odvjetnice Ane Jendriš-Jelesić, čiji je pak problem sa smještanjem u Vrapče i pritvor Remetinec, odvjetnik Jurašinović prezentirao Europskoj komisiji te visokim francuskim političkim i pravosudnim adresama. Privatni tužitelj je Mesićevu izjavu doživio kao prijetnju smrću, a kao što smo vidjeli iz slučaja Mirjane Pukanić, u Vrapče vas policija može odvesti kada i kako kome moćniku puhne. Kao što se iz priloženog poziva vidi, rasprava je otvorena za javnost, pa se poziva cijenjeno općinstvo da joj u što većem broju nazoči!

  Iz glavnoga grada Francuske, Pariza, ne stiže nam veleposlanik Mirko Galić nego mail reakcija Marina Tomulića, kojega u gore spomenutoj izjavi (vidi linkani video) predsjednik Mesić naziva "svjetskim kriminalcem", na kršenja ljudskih prava i sloboda Mirjane Jusup Pukanić te poziv na ročište Jurašinović-Mesić:

  Marin TOMULIĆ
  Pariz-Francuska




  Gospodin Željko PERATOVIĆ
  Novinar
  Zagreb – Hrvatska




  U Parizu 10 travnja 2008



  Poštovani gospodine,

  čestitam Vam i zahvaljujem na Vašoj inicijativi u slučaju gospođe Mirjane PUKANIĆ još jedne, a nadam se i posljednje, žrtve zločinačke organizacije na čelu s predsjednikom Republike Hrvatske Stjepanom MESIĆEM.

  Čestitam i zahvaljujem isto tako i svim građanskim udrugama koje su napokon sazrijele i preuzele odgovornost u obrani prava svih građana, pravne države i demokracije.

  U svom drugom mandatu, Vlada premjera Ive SANADERA bi nakon ovog slučaja trebala HITNO i u POTPUNOSTI preuzeti kontrolu i odgovornost nad obavještajnim službama, MUP-om i pravosuđem.

  Jučer je u Parizu bilo govora o ovom slučaju i neophodnosti hitne reakcije premjera Ive SANADERA!

  Izravna umješanost predsjednika Republike Hrvatske Stjepana MESIĆA u ovom slučaju je nepobitna.

  Hrvatski Sabor bi najozbiljnije trebao razmotriti nastavak mandata Stjepana MESIĆA.

  17. travnja u 11 sati i 45 minuta, u Općinskom Sudu u Zagrebu soba broj 611/VI održati ce se ročiste Ivan JURAŠINOVIĆ protiv Stjepana MESIĆA povodom uvrede i prijetnji Stjepana MESIĆA koji je odvjetniku Ivanu JURAŠINOVIĆU preporučio liječenje u psihijatarskoj bolnici VRAPČE.

  Rasprava je otvorena za javnost te Vas pozivam da dođete brojni.


  Marin TOMULIĆ


  Benko Puki_SostarPukanić je u obračunu sa suprugom imao podršku ravnatelja policije Marijana Benka (lijevo) i šefa zagrebačkog zdravstva Zvonimira Šostara (desno)

  15.04.2008., utorak

  Kako Mesić nadzire HDZ-ove ministre u serijalu "Sramota Ive Pukanića"

  Činjenica da je predsjednik Stjepan Mesić upoznat sa sadržajem video kaseta na kojima Fatima Skula Tomičić govori o ratnim nepodopštinama aktualnog ministra zdravstva Darka Milinovića, i prije nego su one osvanule na internetu, savršeno mi se uklapa u pozadinu ministrove reakcije na zahtjeve HHO-a i B.a.B.a., a kojom se stavio na stranu Ive Pukanića.

  A kada svi znaju da je predsjednik Mesić kritizirao ministra policije Berislava Rončevića za nestašluke iz vremena ministrovanja obranom: Mesić: I Rončević je lovio s Markačem, SANADEROV OBRAMBENI MINISTAR: 'Istupio sam nedolično i ispričavam se predsjedniku Mesiću'
  .., pa zar ikoga čudi da je Rončević sada izjavio da nije bilo nezakonitosti policije u postupanju prema Mirjani Jusup Pukanić?!

  Za sada se čini da je i ravnateljstvo policije, Marijan Benko, pod nadzorom Ureda Predsjednika, a preko šefa SOA-e Tomislava Karamarka, kojemu je Benko dužnik.

  Inače, smiješno je Mesićevo uspoređivanje slučaja Ibrahima Dedića sa Ivom Pukanićem jer je pokojni Dedić protiv sebe u policiji imao Zdravka Šeničnjaka, koji je pred atentat na bankara održao press konferenciju na kojoj je iznio podatke o kaznenim prijavama protiv Dedića prikazujući ga sumanutim nasilnikom. Šeničnjak je prethodno istu dokumentaciju nudio na objavu Globusu, ali novinar kojemu je Davor Butković proslijedio "papire" odbio ih je objaviti bojeći se Dedićev život. Ivo Pukanić je u to vrijeme bio u izvrsnim odnosima baš sa Zdravkom Šeničnjakom, za kojeg se znalo da je ostao u prisnim odnosima sa svojim bivšim šefovima iz policije Damirom Lončarićem, kasnije šef OA-e, i Tomislavom Karamarkom, današ šef SOA-e.

  Da Mesića doista brine kako je i zašto ubijen Ibrahim Dedić, počeo bi se raspitivati u vlastitom dvorištu, osim ako mu te činjenice od ranije nisu poznate.

  Jedino se u DORH-u dade naslutiti minimalni otpor pritiscima predsjednika Stjepana Mesića da se Ivu Pukanića shvati ozbiljno. Prve informacije o Pukijevom iskazu u DORH-u prema kojima je osumnjičio suprugu da je ovisnica o kokainu, pa da su njega htjeli ubiti njeni dileri, najvjerojatnije je procurila iz upravo iz odvjetništva. Najvjerojatnije od Glavnoga državnoga odvjetnika Mladena Bajića, a koji ju je čuo od svoga zamjenika Dragana Novosela, kojemu je Puki svjedočio.
  Prema izvorima bliskim DORH-u, Ivo Pukanić i Dragan Novosel su ranije češće "razmijenjivali informacije" nego su to činili Bajić i Puki, pa Glavni državnik odvjetnik želi izbjeći Pukanićev "smrtonosni zagrljaj" usput ostavivši na cjedilu svoga zamjenika Dragana Novosela.

  Do tragične smrti Mirjane Jusup Pukanić nije nije došlo zbog njena bolesti o kojoj su javnost izvijestili njen pokojni suprug Ivo Pukanić i novinarski mu pitbul Berislav Jelinić, ovisnost o tabletama, alkoholu, konzumiranje kokaina, nesigurnost spram muškaraca - uvjetovana odrastanjem bez roditelja (oca posebno), općenito: nemogućnost suočavanja s realnošću. Podsjetimo se da je doživotni bivši predsjednik Stjepan Mesić na pitanje novinara tko stoji iza ubojstva Ive Pukanića odgovorio da treba ispitati Mirjanu Jusup Pukanić. Nju je ubila činjenica da je previše znala o povezanosti svog pokojnog muža s mafijašima i političarima, državnim službenicima, pobrojanima u gornjim tekstovima.

  Add comment

  Avatars help identify your posts on blogs. Use Gravatar free Avatar service.
  http://en.gravatar.com/ (opens in new window)


  Security code
  Refresh

  Audio zapisi