hr en de fr
This site promotes human rights, freedom of expression and secularism
45lines logo

Beogradska UDBA osedlala regionalne medije

Rate this item
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • (2 votes)
  Srpski ministar policije Ivica Dačić i hrvatski mu kolega Tomislav Karamarko srdačno razmjenjuju podatke o Crnogorcima Srpski ministar policije Ivica Dačić i hrvatski mu kolega Tomislav Karamarko srdačno razmjenjuju podatke o Crnogorcima photo by blog92/mup.rh

   

  Hrvatski novinar Željko Peratović: Tajne službe plasirale „listing“ kroz svoje medije

  http://www.pobjeda.me/2011/12/12/hrvatski-novinar-zeljko-peratovic-tajne-sluzbe-plasirale-„listing“-kroz-svoje-medije/
  PODGORICA – Srbijanska Služba državne bezbjednosti je i dalje najaktivnija na ovim prostorima i ono što se u Crnoj Gori dešava sa objavljivanjem spornih listinga predstavlja tipičan način đelovanja te službe kroz svoje medije. Ta aktivnost je, međutim, samo neznatan dio onoga što se inače događa – kazao je za Pobjedu hrvatski novinar Željko Peratović, koji se godinama bavi istraživanjem djelovanja tajnih službi Hrvatske i zemalja bivše SFRJ i čija zbirka članaka sadrži veliki broj relevantnih informacija iz te oblasti.

  Komentarišući odnos tajnih službi sa medijima, Peratović naglašava da se „tajne službe najčešće služe poluinformacijama, jer je falsifikat mnogo lakše demantovati”.

  - Informacije kao što su video materijal u slučaju svadbe Safeta Kalića, ili da iza ubistva Iva Pukanića stoji takozvana duvanska mafija, su sve proizvodi djelovanja tajnih službi i njihovih medija. Službena politika država regiona se zasniva na dobrim odnosima, ali se preko tajnih službi vode prljave igre – kazao je Peratović. On sumnja da je materijal vezan za navodne listinge Darka Šarića plasiran iz beogradskih tajnih službi „jer oni ne mogu još uvijek oprostiti Crnoj Gori što se otcijepila, podržala nezavisnost Kosova i što ima veće šanse od Srbije da uđe u EU”.

  - Srbija nastoji da plasira sliku kako ona nije nikakav problem, kako je miroljubiva i kako su glavni problem regiona kriminalne vlasti u Crnoj Gori i muslimanski fundamentalisti u Bosni i na Kosovu. Srbija, najkraće rečeno, umjesto da radi na rješavanju sopstvenih problema, radi na kompromitaciji drugih država – kazao je Peratovic.

  On objašnjava da je i slučaj vehabija samo još jedan primjer kako se preko pripadnika tajnih službi i njihovih medija šire dezinformacije. Vehabije su, kako kaže, predstavljane kao najveća opasnost na Balkanu s ciljem da destabilizuju BiH, a ista je stvar, kako ističe, i sa zloupotrebom ubistva odgovornog urednika neđeljnika Nacional Iva Pukanića.

  - Mediji koji su radili za tajne službe Hrvatske i Srbije su stalno širili informacije da su za Pukanićevo ubistvo odgovorni Milo Đukanović i Stanko Subotić, a Pukanić nije ni mogao da bude svjedok na suđenju Đukanoviću u Bariju, jer nije imao informacije iz prve ruke. Za ubistvo Pukanića su kao neposredni izvršioci osuđeni ljudi kojih je srbijanska tajna policija htjela da se oslobodi, jer su imali previše veza sa mafijom – kazao je Peratović.

  Prema njegovim riječima, ne postoje nikakve indicije da je Pukanić ubijen zbog pisanja o takozvanoj duvanskoj mafiji.

  - Sada, međutim, imate Ratka Kneževića koji iznosi teze beogradske tajne službe i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Hrvatske Tomislava Karamarka, koji je uspostavio jako bliske veze sa Ivicom Dačićem, iako je njegove iskaze sud u Hrvatskoj ocijenio kao potpuno irelevantne. On i dalje gostuje u emisijama na hrvatskim medijima i daje mu se veliki prostor – istkaže Peratović za Pobjedu.

  Balša Knežević

  Add comment

  Avatars help identify your posts on blogs. Use Gravatar free Avatar service.
  http://en.gravatar.com/ (opens in new window)


  Security code
  Refresh

  Audio zapisi