hr en de fr
This site promotes human rights, freedom of expression and secularism
45lines logo

Ne želim da me Josipović ni posmrtno odlikuje

Rate this item
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • (2 votes)
  Neka Bajić napokon kukurikne! Neka Bajić napokon kukurikne! fotomontaža 45 Lines
  Toplo se nadam da će me netko predložiti za odličje koje predsjednik Ivo Josipović dodjeljuje za izniman doprinos na polju zaštite ljudskih prava, da će predsjednik prijedlog prihvatiti, a onda ću ga javno obrazloživši odbiti. Naravno da sam ciničan kad kažem da se nadam da će me netko predložiti za odličje i da će predsjednik prijedlog prihvatiti. Sasvim sam pak ozbiljan kad velim, da iako bi postojao jedan promil mogućnosti da se takvo što dogodi da bih Josipovićevo odličje odbio. Razmišljam da već napišem i opruku u kojoj će između ostalog stajati da obvezujem svoju obitelj da ako postoji promil i pol mogućnosti da bi me Josipović posmrtno odlikovao, neka ga javno odbiju s obrazloženjem koje ću sad ovdje ispisati. 

  U intervjuu za Media servis od 28. prosinca o.g. na pitanje kako komentira zahtjeve novoj Vladi RH Amnesty Internationala da se istraži uloga Šeksa i Domazeta u Domovinskom ratu, predsjednik je rekao:

  "Pa, Amnesty International može inzistirati što god hoće, ali piše na krive adrese. Bilo bi strašno kada bi Vlada istraživala, Vlada se nema što s tim baviti. To je stvar Državnog odvjetništva koje treba vidjeti ima li ili nema uvjeta za progon bilo koga."

  Nije se ovdje predsjednik stavio ni u zaštitu Vlade ni neovisnosti funkcioniranja pravosuđa. Izjavom kojom omalovažava rad Amnesty Internationala, on je samo nastavio svoje nepravedno uplitanje u rad pravosuđa, ustavši u obranu Vladimira Šeksa i Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.
   
  Prije stanovitog vremena, posredno sam obavijestio Amnesty International da ni predsjednik Ivo Josipović ni Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić nisu učinili ništa da se slučaj istrage oko ubojstva Milana Levara pomakne s mrtve točke kako su prije godinu dana obećali udovici Vesni Levar u prisustvu svjedoka, novinara Drage Pilsela. Da je Mladen Bajić slagao Vesnu Levar  i Dragu Pilsela kad im je rekao da će predmet povući iz Gospića izravno u svoj ured u Zagreb, da će on osobno rukovoditi istragom i da će mu ona biti prioritet. Novinar Novosti Ernest Marinković nedavno je otkrio da se predmet nalazi na Županijskom državnom odvjetništvu u Karlovcu, odnosno njegovoj ispostavi u Gospiću. Ja sam saznao da je pred tri mjeseca gospićki tužitelj Pavao Rukavina koji je isti posao obavljao i za vrijeme etničkog čišćenja gospićkih Srba i nije ništa poduzima da se ono spriječi, kao što je isto činio Mladen Bajić u Splitu (vidjeti slučaj Lora), pozvao na službeni razgovor o okolnostima ubojstva Milana Levara čovjeka koji se od 1998. do 2004. nalazio u njemačkom azilu i nije mogao imati nikakvih neposrednih spoznaja o ubojstvu svog pokojnog prijatelja. Isti Bajiću podređeni tužitelj Pavao Rukavina 1993. za vrijeme akcije Medački džep podignuo je optužnicu i dao zatvoriti ovoga "svjedoka" zajedno s Milanom Levarom, tvrdeći da su njih dvojica eksplozivom digli u zrak kuću umirovljenog pukovnika HV-a Nikole Rendulića. Kada sam ja svjedočio u Gospiću početkom 2006. na okolnosti ubojstva Milana Levara, te se dotaknuo svjedoka koji je morao pobječi u njemački azil, isti mi je tužitelj kazao, da Pero (ime sam izmislio da mu zaštitim identitet) nije imao razloga tražiti azil u Njemačkoj, da je u Hrvatskoj bio siguran. "Da, isto kao i Milan Levar", gorko sam odgovorio Pavi Rukavini.

  Valja još napomenuti da ni policija ni DORH (ni Mladen Bajić osobno) nikada nisu uzeli službenu izjavu od udovice Vesne Levar na okolnosti stradanja njenoga muža iako su to po zakonu morali. Mladen Bajić se tek neslužbeno kod Vesne Levar raspitivao o točnosti navoda mojega svjedočenja koje sam mu ja dostavio emailom šest mjeseci prije nego li sam službeno bio pozvan da dam iskaz u gospićko tužilaštvo. Kada je saznao da se moje i informacije Vesne Levar poklapaju, odnosno da oboje sumnjamo u istu osobu da je organizatorima ubojstva dojavljivala kretanje pokojnog Levara, Mladen Bajić je "svečano" obećao da će osobno preuzeti slučaj, da će mene opet pozvati da svjedočim. Čak je koji tjedan kasnije Dragi Pilselu rekao da je osobno saslušao M. M.-a za kojeg i Vesna Levar i ja sumnjamo da je izdao Levara, odnosno u bitnome doprinio njegovu ubojstvu. Da je Mladen Bajić uzeo službeno izjavu od Vesne Levar, istog trena bi bio dužan zatvoriti M.M.- zbog sudjelovanja u ubojstvu Milana Levara, što bi kao zakotrljana gruda snijega niz brijeg dovelo do podizanja optužnica protiv većine osoba u lancu koji je sudjelovao u atentatu na koji Amnesty International redovito podsjeća svaku hrvatsku Vladu, svake prigode

  Istodobno kada sam posredno o ovome izvijestio Amnesty International, počeo sam iz kruga osoba na koje sumnjam da su sudjelovale u Levarovu ubojstvu dobivati prijetnje. Preko osoba koje imaju izravan pristup predsjedniku Josipoviću poručio sam mu da se osobno pobrine da Mladen Bajić napravi posao koji je obećao njemu, Dragi Pilselu i Vesni Levar jer da zbog njegove očite opstrukcije ja opet počinjem dobivati prijetnje i osjećam ugroženost za sebe i svoju obitelj. Od toga kako sam preko Josipovićevih prijatelja, predsjedniku poslao poruku prošla su dva tjedna, a nikakvog odgovora nisam dobio. Poručio sam mu da ću ga smatrati moralno odgovornim što se upleo u slučaj Levar, ponajprije iz egoističkih razgloga jer sam ja 2009. na zamolbu Drage Pilsela, tada člana Josipovićevog predizbornog stožera, nagovorio udovicu Vesnu Levar i pokojnikova sina Leona da kad Josipović dođe u Gospić prikupljati potpise za svoju predsjedničku kandidaturu, da mu i njih dvoje dođu dati podršku, što su oni i učinili, da bi to sve zabilježili i novinari. Time se Josipović predstavio kao zaštitnik najugroženijih i u tom gradu osvojio do tada nezabilježen izborni uspjeh za nekog tko ne samo da ne pripada HDZ-u nego se još i slika s  "onim Levarovima".  

  Vesna Levar_Ivo_JosipovicIspod suncobrana Pivovare Ličanka po kišnom vremenu na gradskoj tržnici u Gospiću Josipović se družio sa građanima kojih je više od 200 potpisalo za njegovu kandidaturu. Josipovića je došla podržati i Vesna Levar udovica ubijenog Milana Levara.

  Tekst i foto:slobodnalika.com

  Dakle, Josipović se nezakonito upleo u "neovisan" rad pravosuđa iz egoističkih pobuda jer je eto osjetio stanovitu obavezu prema Vesni Levar, odnosno htio je amortizirati njeno nezadovoljstvo i zapravo pomoći Bajiću da se riješi "dosadnog Amnesty Internationala koji da valjda bezrazložno čačka po slučaju što se neda riješiti, ali eto čak su i predsjednik i Glavni državni odvjetnik poduzeli krajnje napore da se ipak pokuša sve što se može". Pa kad je pred godinu dana prekršio zakon, ako su pobude bile altruistične odnosno pravedničke, zašto to nije učinio opet kada sam ga preko posrednika tražio?! Zašto se sada okomljuje na Amnesty International koji od nove Vlade traži dodatne napore da se procesuiraju Vladimir Šeks i Davor Domazet Lošo i podsjeća da se u Hrvatskoj ubija svjedoke?! 

  Kako me uvjeravaju iz krugova bliskih novoj Vladi, predsjednik od premijera Zorana Milanovića i ostalih iz pobjedničke koalicije traži "poštedu" za Mladena Bajića barem još godinu dana.

  - Predsjednik nas je tražio da ne tražimo Bajićevu smjenu u Saboru, da ne podržavamo najavljeni zahtjev za smjenom od strane Ruže Tomašić, da ga ostavimo da najmanje godinu dana nastavi raditi jer da radi odlično, a da bi nama moglo biti prigovoreno da mu se zahtjevom za smjenom, odnosno neprihvaćanjem godišnjeg izviješća osvećujemo što je dugo godina držao u pošptedi Sanadera i HDZ, što protiv Jadranke Kosor nije poduzimao ništa, da ćemo time prekršiti predizborno obećanje sadašnjeg ministra policije Ranka Ostojića da će usko surađivati s Bajićem, da će se steći dojam kako politiziramo pravosuđe, da želimo na njegovo mjesto postaviti sebi podobnijeg čovjeka, da bi Zoran Milanović koji je pola godine u Saboru bio najoštriji Bajićev kritičar, može Bajićevom smjenom u javnosti ostaviti dojam bahatijeg i osvetoljubivijeg političara nego kako ga se sada doživljava, prepričalo mi je dvoje saborskih zastupnika iz pobjedničke koalicije svoje nedavne razgovore s predsjednikom Josipovićem. Međutim, nisu mi željeli reći što su oni odgovorili predsjedniku, odnosno kakav stav o Bajiću i nakon svega što je u međuvremenu izišlo u javnost o njegovim postupcima spram Index-a i afere Kamensko, svjedoka njegove nečasne uloge u Lori: Marija Barišića, Ivice Bačića i Tončija Majića, ima premijer Milanović
  Bez, cinizma, nadam se da će hrvatska Vlada, želi li neometanije, odnosno brže uvesti hrvatsku u EU, morati naći načina kako se riješiti Mladena Bajića što skorije, bez obzira na pritiske koju na nju, u cilju Bajićeve zaštite vrši predsjednik Josipović. Naročito će se na meti kritika iz međunarodne zajednice naći Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova, čijeg je brata Zorana, nedavno odlikovao Josipović. 

  Pusic Josipovic_Hedl

  U ime odlikovanih zahvalio se novinar Drago Hedl rekavši kako je Hrvatska danas, zahvaljujući naporima i predsjednika Josipovića, značajno uznapredovala u zaštiti ljudskih prava. "Ta su prava ne tako davno često bila gažena u interesu tobožnjih viših ciljeva. Na žalost, u 90-ima, a ponekad i u prostoru u kojem se sada nalazimo", naglasio je Hedl zahvalivši se predsjedniku Josipoviću što za njega "takvi viši ciljevi", koji bi podrazumijevali kršenje ljudskih prava, ne postoje i što forsiranje ljudskih prava smatra najvažnijim demokratskim ciljem čemu sve drugo treba biti podređeno.
  (slijeva na desno: Zoran Pusić, GOLJP, predsjednik Ivo Josipović, Ivana Milas, Nansen dijalog centar Osijek i Drago Hedl, novinar EPH-a)
  Tekst i photo: UPRH   U spominjanom intervjuu Media servisu gdje je kritizirao Amnesty International, Josipović je kratko komentirao i slučaj donedavnog načelnika Josipović je kratko komentirao i slučaj donedavnog načelnika čelnika MUP-ove Uprave za posebne poslove sigurnosti, Davora Blaževića Tigra kojega je ministar policije Ranko Ostojić smijenio kada su novinari otkrili da komunicira s Ivom Sanaderom, optuženikom za više kaznenih djela koji se brani sa slobode. Predsjedniku je spočitnuto da je on nedavno istog tog Tigra odlikovao.

  Ljudi koji možda i dobro rade svoj posao u nekoj drugoj fazi svog života možda pogriješe. Blažević je odlikovan zajedno s još 117 policijskih službenika za uredno obavljanje svoje dužnosti. No ne možete znati što se krije iza svakoga. Govorilo se o superlativima i postupilo se kako je Povjerenstvo glasalo. To što je danas netko dobio priznanje ne znači da sutra ne može odgovarati za pogrešan potez', kazao je Josipović.
   Pouzdano znam da je predsjednik Ivo Josipović, još dok je i sam kao saborski zastupnik SDP-a i vijećnik u gradskoj skupštini blogao i komentirao po internetu, čitao moje blogove i da mu nije moglo promaknuti nekoliko tekstova gdje sam upozoravaoi an neefikasnost hrvatskog pravosuđa u pitanjima ratnih zločina baš na baš na primjeru Davor Blaževića Tigra koji je bio svjedok ubojstvu nekolicine ratnih zarobljenika nakon Oluje kod mjesta Siverić gdje se tada našao kao vozač šefa SZUP-a (tajne policije) Smiljana Reljića

  Prilažem tek nekolicinu linkova o nikad službeno istraženoj ulozi Davora Blaževića Tigra u ratnom zločinu kod Siverića, za koje sad Josipović, neizravno tvrdi da su mu promakli jer "ne možete znati što se krije iza svakoga":

  Zapisnik Željka Žganjera o ubojstvima ratnih zarobljenika u Siveriću (Petar Ivić, Smiljan Reljić, Davor Blažević Tigar)


  Sanaderov tjelohranitelj u pretkaznenom postupku za ratni zločin u Siveriću?

  Josipović je odmah po stupanju na dužnost predsjednika došao u sukob s tadašnji ministrom policije Tomislavom Karamarkom baš zbog Davora Blaževića Tigra i opet sam ga podsjetio o kome se radi:

  Karamarko stao u Tigrovu obranu od Josipovićevih stručnjak za sigurnost

  Karamarko raspustio bivše Račanove tjelohranitelje zbog istrage o ratnom zločinu u Siveriću?

  I sad više niste pametni, je li dodjeljujući odličje Davoru Blaževiću Tigru, Ivo Josipović vraćao neki dug Ivi Sanaderu, Tomislavu Karamarku, štitio Mladena Bajića ili samo slušao samo mudre savjete svog savjetnika za nacionalnu sigurnost Saše Perkovića. Zasigurno nije bio neinformiran kao što ni Jadranka Kosor nije bila neinformirana što radi Ivo Sanader, a kako se javno brani kad ju se priupita o sudgovornosti za korupciju u Sanaderovoj Vladi, HDZ-u...

  Eto, zašto ću oporučno obavezati svoju obitelj da u moje ime od Josipovića ne prima ni posmrtno odličje. Vlastodržac koji zloupotrebljava žrtve kršenja ljudskih prava, a štiti one koji im ta prava krše, moralno mi je udaljeniji od onoga tko ima vlast  , a o ljudskim pravima nije progovorio ni riječi, a pogotovo se u njih kleo.

  P.S. Ovaj ću tekst odmah po objavi proslijediti na adrese Amnesty Internationala i ostalih međunarodnih organizacija za ljudska prava te međunarodnih institucija koje zanima poštivanje ljudskih prava i vladavina prava u RH te na adresu Ureda Predsjednika, da gospodin profesor dr. Ivo Josipović, opet ne bi mogao reći da nije znao. On, je u ovom trenutku odgovorniji od novoformirane Vlade za slučaj Šeks i Domazet Lošo, i samo je u tome u pravu kad kaže da Amnesty International piše na krivu adresu. Da, trebaju se obratiti njemu i podsjetiti ga da od njegova ponašanja ovisi kako brzo će Hrvatska biti primljena u EU.    Add comment

  Avatars help identify your posts on blogs. Use Gravatar free Avatar service.
  http://en.gravatar.com/ (opens in new window)


  Security code
  Refresh

  Audio zapisi