hr en de fr
This site promotes human rights, freedom of expression and secularism
45lines logo

Otac direktora HEP-a osuđen za prijetnje SDP-ovcima

Rate this item
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • (12 votes)
  Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je inzistirao da Zlatko Koračević preuzme HEP iako isti nema veze s energetikom Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić je inzistirao da Zlatko Koračević preuzme HEP iako isti nema veze s energetikom arhiv 45 Lines
  Iz vrhova SDP-a i HNS-a uvjeravaju nas o skladnom funkcioniranju vladajuće koalicije. S terena dolaze oprečne informacije. Lokalni SDP-ovci nezadovoljni su Milanovićevom popuštanju Čačiću pri prekomjernom kadroviranju. Posebno je kritično u Zagorju gdje se SDP-ovci još ne mogu oporaviti od šoka da je bivši načelnik Bednje i poslovni partner Radimira Čačića, Zlatko Koračević bez ikakvih otpora u vrhu SDP-a, imenovan predsjednikom Uprave HEP-a. 

  Nezadovoljnici, koji su me kontaktirali, tvrde da Koračević nema samo jedan jedini grijeh "upropaštavanje tvornice namještaja Lepa" o čemu su mediji već izvijestili.

  - Zlatko Koračević je uz pomoć svog oca Mirka pobijedio na lokalnim izborima u Bednji 2001-e. Njegov otac je slao prijeteća pisma desetorici bednjanskih SDP-ovaca prijeteći im smrću, ako se ne povuku iz izborne utrke. Dok se nije otkrilo tko stoji iza tih pisama, kod primatelja je vladalo malodušje i bili su dezorjentirani u predizbornoj kampanji. Koračevih je s lakoćom pobijedio. Oni su onda otkrili da im je prijeteća pisma slao njegov otac Mirko i tužili ga. Sud u Ivancu osudio je Mirka Koračevića zbog slanja prijetećih pisama, a zanimljivo je da je na svim ročištima, uz stranačkog odvjetnika Antu Nobila, bio i njegov sin Zlatko, kao podrška ocu, rekao mi je jedan od izvora iz varaždinskog SDP-a.

  Upozoren sam da je najviše takvih pisama, pet, dobio tadašnji čelnik bednjanskog SDP-a Vladimir Zbodulja

  - Točno je. Dobio sam pet prijetećih anonimnih pisama u kojima mi se između ostalog prijeti da ću završiti kao srndać u lovu ako ne povučem svoje SDP-ovce iz izborne utrke 2001-e. I ja sam zbog njih bio zabrinut, ali nije nam trebalo dugo da otkrijemo kako ih je pisao Mirko Koračević otac Zlatka Koračevića koji nas je ispred HNS-a te godine pobijedio na izborima, rekao mi je u telefonskom razgovoru Zbodulja.

  On za sada nije htio komentirati najave da bi zagorski SDP-ovci mogli istupiti u javnosti protiv činjenice da se predsjednik njihove stranke i premijer, Zoran Milanović složio s Čačićevim prijedlogom da Koračević zasjedne na čelo HEP-a. 

  - O slučaju Koračević još razgovaramo na razini županijske organizacije i dok ne budemo imali jasan stav vodstva stranke o njemu, ne bih ništa više komentirao, zaključio je Zbodulja.

  Izvori iz zagorskog SDP-a koji su me neslužbeno kontaktirali napominju da im nikako nije jasno zašto je SDP uopće išao u koaliciju s HNS-om, da je njima na lokalnoj razini HNS veći konkurent od HDZ-a, da se HDZ sam od sebe urušio... Dodaju da Zlatko Koračević ne samo da nije kvalificiran za vođenje HEP-a nego da je uopće upitna i njegova formalna fakultetska sprema. 

  - Zašto baš takva osoba treba Čačiću na čelu HEP-a vidjelo se i neki dan kada je prvi potpredsjednik Vlade omogućio tvrtki CIOS, u vlasništvu Petra Pripuza, da u Sisku  dobije struju bez obzira što nije ta tvrtka nije prihvatila uvjete o isporuci energenata koje diktira američki vlasnik sisačke željezare tvrtka CMC. Poznato je da je Koračević bio u stanovitim poslovnim odnosima s Hrvojem Petračem, iz tog razdoblja se bilježi i bacanje bombi u njegovo dvorište, a da je Petrač u prijateljskim odnosima s braćom Pripuz, otkrivaju zagorski izvori. 

  Kako doznajem, Čačićev predsjednik Uprave HEP-a nije bio povezan samo s Petračem od javnosti poznatijih imena. Ugošćavao je on i bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, pa ga proglasio i počasnim građaninom Bednje.

  U SDP-u, Koračević, navodno uživa podršku Borisa Šprema, čija obitelj vuče porijeklo iz Bednje. Predsjednik Sabora je tako u daljnjim rodbinskim odnosima i sa suprugom prvog potpredsjednika Vlade, Marijom Čačić rođenom Paska, koja također vuče porijeklo iz Bednje. Šprem je bio član uprave Aurum osiguranja kada je u istom Čačićeva supruga bila predsjednica Nadzorog odbora.

  Ako je točno da je u SDP-u glavni oslonac Čačiću i njegovom čovjeku na čelu HEP-a predsjednik Sabora Boris Šprem, teško je za očekivati da će lokalni SDP-ovci izboriti pravicu unutar svoje stranke.

  Add comment

  Avatars help identify your posts on blogs. Use Gravatar free Avatar service.
  http://en.gravatar.com/ (opens in new window)


  Security code
  Refresh

  Audio zapisi