hr en de fr
This site promotes human rights, freedom of expression and secularism
45lines logo

Predsjednički kandidat dr. Tuđman podržao novinara Peratovića Featured

Rate this item
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • (0 votes)
  Slučaj novinara Željka Peratovića

  SLUČAJ NOVINARA ŽELJKA PERATOVIĆA OZBILJNO ŠTETI UGLEDU HRVATSKE U SVIJETU

  Uhićenje i pozivanje novinara na obavijesne razgovore u svakoj demokratskoj državi izazivaju posebnu pozornost javnosti i politike. Novinar i bloger Željko Peratović prošao je put od uhićenja i pretresa stana, zaplijene osobnih računala i radnog materijala do nedavnog (ponovnog) pozivanja na obavijesni razgovor u policiju. Nakonon obavljenog obavijesnog razgovora, novinarima je izjavio da će s obitelji biti prisiljen napustiti Hrvatsku.
  Podsjećamo, nakon što je uhićen, reagirali su mnogi - od HND-a, Amnesty Internationala, Reportera bez granica do Human Rights Watcha.

  Nakon što je protiv njega već odbačena kaznena prijava koju je podnio sadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, Peratovića se i dalje poziva na obavijesne razgovore. Ovakvo postupanje s novinarima šteti ugledu Hrvatske u svijetu te odaje dojam da je državni represivni aparat ozbiljno narušio Peratovićeva građanska prava te ga sprječava u normalnom obavljanju njegova novinarskog rada.
  Građani Republike Hrvatske imaju pravo na objektivnu i nepristranu informaciju, a pravo javnosti da zna jedno je od bitnih obilježja demokratskog društva. Novinari tu imaju bitnu ulogu, te se stoga ovakva pravosudno-policijska trakavica oko uhićenja i pozivanja na obavijesne razgovore novinara Željka Peratovića, a koja traje već dvije godine, mora napokon okončati.

  Pozivamo sve državne organe uključene u slučaj Peratović da se drže svojih zakonskih ovlasti, utvrde pravo činjenično stanje te omoguće novinaru Peratoviću nesmetano obavljanje novinarskog posla.
  Inače, ostaje dojam da je ovo više stvar osobnih obračuna nego briga pravne države za poštivanje zakona.

  Stožer dr.Tuđmana

  Zahvaljujem se prof. dr. Miroslavu Tuđmanu i njegovu stožeru što su hrabro ukazali na komunistički progon kojem sam izložen od aktualne vlasti. (Objavljeno na 45lines.blogspot.com 09. 11. 2009)

  Add comment

  Avatars help identify your posts on blogs. Use Gravatar free Avatar service.
  http://en.gravatar.com/ (opens in new window)


  Security code
  Refresh

  Audio zapisi